Professioneel begeleiden van leren en ontwikkelen

ACT training voor (huis)artsen, vaktherapeuten en andere GGZ-professionals

Acceptance & Commitment Therapy (ACT) 

ACT is een ervaringsgerichte benaderingswijze die toepasbaar is in verschillende vormen van educatie, begeleiding en therapie en behoort tot de zgn 3e generatie gedragstherapie. In aansluiting op de cognitieve therapie wordt niet zozeer geprobeerd de cognities uit te dagen en te veranderen, maar anders om te gaan met (lastige) gedachten en gevoelens die je gedrag kunnen beïnvloeden. 

In ACT wordt cliënten geleerd zich te richten op zaken die je op directe wijze kunt beïnvloeden, zoals hun eigen handelen/gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten, maar ook chronische ziekten of (lichamelijke) beperkingen.  Ik vind het prettig onschuldigend ‘gezondverstand-gedachtegoed’ wat cliënten concrete handvatten en houvast geeft om zelf richting te geven aan hun leven (voor zover mogelijk)  De methodiek is praktisch, concreet en gericht op ervaren, oefenen, doen. Dit najaar ben ik als ACT-trainer actief in het volgende aanbod:  

1. ACT-cursussen 

– RINO Amsterdam; 3 daagse Try to ACT en 2 daagse ACT-verdieping

– SAU Utrecht, 3 daagse ACT cursus

2. ACT-proeverij 

– Amsterdam, huisartsopleiding, ACTief met ALK, gastles voor aios in het 3e jaar van hun opleiding tot huisarts.

3. ACT (vak)therapie. Ik bied ervaringsgericht ACT (vak)therapie aan en werk hierbij samen met psychotherapeute Anneke de Wolf uit Utrecht, die eindverantwoordelijk is voor de behandeltrajecten. Info www.afdewolf.nl.    

4. Methodische ACT-supervisie met als doel ACT te integreren in uw manier van werken als (vak)therapeut, POH-GGZ of (huis)arts. Ik ben bevoegd voor het verzorgen van methodische supervisie die kan meetellen voor het benodigde registratietraject voor vaktherapeuten.   

Share This